пн-пт з 9-00 по 18-00
(044) 228 44 24 Київ, вул. Генерала Воробйова, 13-е
+38 (044) 228-44-24 Зателефонуйте мені

Типи холодильних компресорів

У холодильному устаткуванні частіше застосовують поршневі компресори, але використовуються також гвинтові, ротаційні та спіральні. Усі є компресорами об'ємного впливу, тобто. такими, у яких холодильний агент стискується шляхом зменшення обсягу.

Поршневі компресори

поршневий компресор
У поршневих компресорах холодильний агент
стискається агента зворотно-поступальним
рухом поршнем у робочому циліндрі

У поршневих це досягається в результаті стиснення парів холодильного агента зворотно-поступальним рухом поршнем в робочому циліндрі, подібно до того, як пари палива зживаються в компресорі автомобільного двигуна. Стиснутий агент виходить через нагнітальний клапан трубку конденсатора, після чого циліндр здійснює зворотний рух, об'єм між ним і днищем поршня збільшується, створюючи розрідження, і нова порція пари входить в робочий циліндр через всмоктуючий клапан. Після цього цикл стиснення повторюється.

Є три типи поршневих компресорів: герметичні, напівгерметичні (безсальникові) та відкритого типу (сальникові). У герметичних компресорах електродвигун приводу знаходиться у герметичному корпусі. Такі компресори застосовуються в холодильному обладнанні невеликої холодопродуктивності, потужність електродвигунів, що використовуються в них, досягає 30-40 кВт.

Розбірний корпус безсальникових компресорів дозволяє видобувати електродвигун для ремонту або заміни клапанів та інших частин. Такі компресори використовують у обладнанні середньої холодопроизводительности з електродвигунами потужністю від 3 до 300-500 кВт.

Електродвигун сальникових (відкритих) компресорів винесений за межі корпусу та з'єднаний з компресором муфтою або шківом. Відкриті поршневі компресори можуть мати один або кілька (до 12) циліндрів, а також багато (зазвичай два) ступенів стиснення. Багатоступінчасті компресори дозволяють створювати набагато вищий тиск за рахунок послідовного стиснення холодоагенту в циліндрах кількох ступенів.

Гвинтові компресори

гвинтовий компресор
Гвинтовий компресор

Гвинтові компресори стискають холодоагент між гвинтовими роторами, що обертаються, або ротором і корпусом. Вони мають більшу (порівняно з поршневими компресорами аналогічних розмірів) холодопродуктивність і можуть створювати високий тиск для невеликих обсягів газу. Вони споживають менше енергії, ніж поршневі компресори і зараз широко використовуються з холодоагентами R12, R22 та іншими.

Ротаційні компресори

Ротаційний компресор
Ротаційний компресор


У ротаційних компресорах холодоагент стискається між двома елементами, що обертаються. Ці компресори розраховані на невеликі обсяги газу та здатні створювати не дуже високий тиск, тому вони мають менше застосування. Найчастіше їх можна зустріти у побутових кондиціонерах.

Відцентрові компресори

Ротаційний компресор
Відцентровий компресор

Відцентрові компресори здатні нагнітати великі обсяги газу, але створюють відносно низький тиск конденсації.
 

Спіральні компресори

Спіральний компресор
У спіральному компресорі
стиск відбувається за рахунок
рухи спіралі

Спіральний компресор стискає холодоагент завдяки плоскопаралельному руху двох спіральних елементів, які у різних моделях можуть мати різну форму – евольвентних спіралей, спіралей Архімеда, кусково-окружних та інших видів спіралей.

Конструкція дає спіральним компресорам ряд переваг, основними з яких є висока продуктивність та ефективність, стабільність роботи та малі розміри. Невелика кількість деталей, що стискають холодоагент, підвищує надійність і термін експлуатації, а відсутність клапанів і плавність стиску знижує шум і вібрацію при роботі.

Завдяки високій ефективності, спіральні компресори з упорскуванням пари використовуються в деяких енергозберігаючих схемах холодильних центалей. Це дозволяє підвищити продуктивність системи на десятки відсотків.

Завдяки таким перевагам спіральні компресори стають все популярнішими, а розробку їх нових моделей ведуть усі великі виробники холодильних компресорів.

(C) Компанія "Система 4", 2012